Четирима ранени при взрива в шведския град ГьотеборгЧетирима души са тежко пострадали при експлозия и пожар, избухнали рано сутринта в централен жилищен район на шведския град Гьотеборг, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Засега не са ясни причините за инцидента.Шведската агенция ТТ предаде, че експлозията е станала малко преди 5 ч. сутринта в квартал Анедал в центъра на Гьотеборг.

Най-малко 16 души са откарани в болница, след като огнеборците извадиха хора от жилищния блок, над който се виеше дим.

Три жени и мъж са тежко ранени, съобщи говорител на университетската болница „Салгренска“.

Шведското обществено радио SR съобщи, че около 25 души са откарани в болници във втория по големина шведски град.

Полицията информира, че вече води разследване, но не даде подробности. До 9 ч. пламъците още не бяха потушени, съобщи Асошиейтед прес.

Службите за спешна помощ казаха, че евакуират хора и потушават пожари в сградата. Те изключиха експлозията да се дължи на изтичане на газ, но се въздържаха да говорят за причината.

Аня Алмен, която живее в сградата, каза, че е чула суматоха на улицата малко след 5 ч. сутринта – около 15 минути след експлозията.

Излязох на балкона и бях шокирана. Навсякъде имаше пушек, излизаше от всяко стълбище, каза Алмен по телефона от близка църква, където е била евакуирана заедно със съседи.

Тя разказа, че пожарникари със стълби са извеждали хора от апартаментите.

Най-задимени са били две стълбища, гараж и апартаменти, предаде ТАСС. За да се спасят от огъня, хора са скачали от прозорците.

Говорител на службите за спешна помощ каза, че от района са евакуирани неколкостотин души.

Ларс Хултен, който живее в блока, разказа, че взривът го е събудил. Това вероятно беше най-силния гръм, който съм чувал, каза той за в. „Гьотеборг тиднинг“. Целият апартамент се разтресе, леглото се тресеше, спомня си той, цитиран от АП.

Хултен разказа, че е видял отчаяни хора да висят по балконите, да се катерят по балкони. Един от тях паднал.

Според друг свидетел, с когото е разговарял екип на шведската телевизия STV, експлозията изглежда е станала във вътрешния двор на сградата, чиято входна порта била отнесена от ударната вълна, допълва АП, цитирана от БТА.

Коментарите са изключени