Шолц: Германците избраха мен за следващ канцлерСоциалдемократът Олаф Шолц каза, че избирателите искат той да е „следващият канцлер“ на Германия, предаде Франс прес.Той говори тази вечер, след като проучвания екзит пол, публикувани след края на изборния ден днес, показаха, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) има съвсем малка преднина пред християндемократическия блок на оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел.

„Това е голям успех и нощта се очертава дълга, това е сигурно. Сигурно е и друго нещо: че много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц“, заяви под бурните аплодисменти на свои съпартийци кандидатът на социалдемократите за следващ ръководител на федералното правителство, предава БТА.

Основният му съперник – Армин Лашет, издигнат от християндемократическия блок – обаче каза, че ще се опита да застане начело на управляваща коалиция въпреки лошите си изборни резултати.

„Ще направим всичко възможно да формираме правителство под ръководството на (Християндемократическия) съюз“ (ХДС), заяви председателят на партията, която традиционно се явява на избори с баварския си партньор – Християнсоциалния съюз (ХСС). В същото време той подчерта, че християндемократическият блок не може да бъде удовлетворен от загубата на позиции.

Според проучвания екзит пол ХДС/ХСС са постигнали най-слабия си изборен резултат след Втората световна война.

Коментарите са изключени