Учени: Кръвосмучещите прилепи „се сприятеляват“ със себеподобни

https://crimesbg.com/po-sveta/ucheni-kravosmucheshtite-prilepi-se-spriyatelyavat-sas-sebepodobni/45091 Crimesbg.com
Учени: Кръвосмучещите прилепи „се сприятеляват“ със себеподобни
 

 


 

Американски учени разкриха подробности за социалния живот на кръвосмучещите прилепи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследването показва, че те създават взаимоотношения, приличащи на приятелство със себеподобни, с които се срещат при търсенето на храна.

Учените са поставили малки устройства към 50 кръвосмучещи прилепа, чрез които да ги следят по време на търсене на храна в Панама. Тези летящи бозайници пият кръв от отворени рани, които правят върху добитък из пасищата.

В проучването участват и женски прилепи, за които е известно, че имат по-силни социални отношения от мъжките.

Двадесет и три от животните са родени в естествената си среда, но са държани в плен около две години по време на изследванията на социалното им поведение.

След като са пуснати обратно в дивата природа, прилепите често се присъединяват към „приятел“ по време на търсенето на храна.

„Всеки прилеп поддържа собствена мрежа от близки социални връзки“, обяснява експертът Джералд Картър от Университета на Охайо, който е ръководител на изследването.

Социални връзки между кръвосмучещите прилепи, докато нощуват на дървета, включват взаимно почистване и връщане на вече погълната кръв за гладните приятели. Проучването показва, че взаимоотношенията се формират в местообитанията им и продължават по време на лов.

„Това изследване отваря вълнуващ нов прозорец към социалния живот на тези бозайници“, допълва Картър.

Този вид прилепи, които обитават по-топлите региони в Латинска Америка, са единствените бозайници, хранещи се само с кръв. Те живеят в колонии, които наброяват от десетки до хиляди животни.

Данните от изследването са публикувани в изданието „Пъблик лайбръри ъв сайънс байолъджи“

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.