Huawei даде официалния старт за Европа на Fin2Sec – Лаборатория за иновации в дигиталните финанси и сигурностЦелта на инициативата е да разработва решения на предизвикателствата в сферата на личните финанси, и в нея участват две български компании – iCard и Phyre

На 28 септември във Финландия бе даден официалният старт на Лабораторията за иновации в дигитални финанси и сигурност (Fin2Sec) – център, в който участниците си сътрудничат в решаването на общи предизвикателства в областта на личните финанси. Амбициозната инициатива, чийто двигател е Huawei, ще работи в подкрепа на сектора на финансовите услуги и ще разработва технологии за подобряване на финансовото здраве на клиентите, обогатяване на тяхното потребителско изживяване и стимулиране на лоялността им.Huawei и нейният развоен център във Финландия ще работят с изследователи от Университета на Алто и Университета на Хелзинки, както и с 15 други участници[1] в Лабораторията – банки и финтех компании от цяла Европа, сред които са българските дигитални портфейли iCard и Phyre, както и Raiffeisen Digital от Австрия, BLIK – водеща система за мобилни разплащания в Полша, и Neonomics – норвежки пионер в отвореното банкиране. 

„Целта на Huawei е да предостави на потребителите съвременно изживяване, което наричаме Seamless AI Life и което включва и лесен, максимално удобен достъп до финансови услуги“, сподели Дерек Ю, президент на Huawei Consumer Business Group за Централна и Източна Европа, Скандинавските страни и Канада. „Лабораторията за иновации в дигиталните финанси и сигурност  е израз на нашата посветеност на нови идеи, които водят до решения, посрещащи изискванията на съвременните потребители. Силно сме развълнувани от всяко отваряне на врати към иновативни технологии и услуги от бъдещето“

Фактори за цифровата трансформация

Целта на лабораторията Fin2Sec е да се фокусира върху три ключови за цифровата трансформация области – мобилните технологии, за да усъвършенства разплащанията и да подобри достъпа до тях от всяка възможна локация и при всеки възможен сценарий; иновации, които улесняват и опростяват потребителското изживяване; и партньорства, които обединяват усилията на бизнеса, банките, академичния и технологичния опит в полза на разработването на по-добри универсални решения.

“Като глобален лидер в изследователската и развойна дейност в индустрията, с дългосрочна стратегия за инвестиране в R&D, Huawei е в отлична позиция да стартира и направлява Fin2Sec инициативата“, коментира Уанг Ейменг, Президент на развойния център на Huawei във Финландия. „Дигитализацията на икономиката може да успее, само когато ключовите играчи в областта на изследователската дейност, образованието и съответните индустрии работят заедно по общи R&D проекти“, допълва той.

“Според мен това, което липсва в отвореното банкиране, са незабавни разплащания и незабавен сетълмент. Ние поддържаме SEPA Instant и други локални система за незабавни разплащания, но те имат ограничено покритие. Понастоящем няма действаща единна европейска система за обработка и заверяване на разплащания в реално време. Трябва да вземем предвид и държавите и валутите извън Европа. Ако всички държави и валути са свързани в единна система за незабавни разплащания, отвореното банкиране може качествено да подобри потребителското изживяване“, сподели в рамките на конференцията Явор Петров, Изпълнителен директор на iCard.

„Конкуренцията във финансовия сектор стимулира иновациите, но въпреки че сме конкуренти по определени критични теми е важно да работим заедно. Приветстваме инициативата на Huawei, която създава рамка за подобно сътрудничество, което да ускори процеса по разпространението  на интелигенти финансови услуги до всички“, коментира Константин Джелебов, изпълнителен директор на Phyre.

За повече информация относно проекта, можете да пишете на [email protected]

[1] Компаниите, към този момент изразили желание да участват и да си сътрудничат в рамките на инициативата Fin2Sec, са Copenhagen Fintech, SOK, Intesa Sanpaolo, PAYSERA, VIA BILL, Smart ID, Neonomics, iCard, Virtual Cards S.R.L, Sirumobile, Phyre, BLIK, Raiffeisen Digital, Fidesmo.

Коментарите са изключени